15 bezienswaardigheden in Sofia
15 bezienswaardigheden in Sofia

15 bezienswaardigheden in Sofia

Zin in leuk weekendje weg voor een klein budget? Ga naar de parel van Bulgarije, Sofia. Er is zeker en vast genoeg te beleven in deze Bulgaarse hoofdstad en voor een kleine prijs boek je als snel je retourvliegticket. Als je even tijd neemt om prijzen te vergelijken van vliegtickets naar Sofia, zie je al gauw dat je voor een klein bedrag heen en terug bent. Vanaf de luchthaven in Charleroi vlieg je met Ryanair vanaf iets minder dan 10 euro enkel naar deze stad in opmars. Door dat Sofia nog redelijk onbekend bevind je je echt tussen de lokale bevolking. Wat je er kan beleven? Dat lees je hieronder.

Sofia-Bulgaria-Luxury-Travel-Ker-Downey-alexander-cathedral.jpg

Aleksander Nevski Cathedral

Als je Sofia googelt dan kom je sowieso uit op een stadsfoto met dit imposante bouwwerk. Je herkent deze orthodoxe kerk aan zijn gouden koepels. Het is de grootste kerk van Bulgarije. De kathedraal werd gebouwd in 1904 in Neo-Byzantijnse stijl. Wanneer Bulgarije werd bevrijd van de ottomanen, bouwde ze deze kathedraal als dankbaarheid voor de Russen. Het gebouw is vernoemd naar Aleksander Nevski. Deze man verdreef destijds de Duitse ridderorden van Russisch grondgebied in de 13de eeuw.

Sint Sofia-kerk

Daterend uit de 4de– 6de eeuw is deze kerk de op één na oudste kerk in de Bulgaarse hoofdstad. Vroeger vond hier hoogstwaarschijnlijk in het gebouw de raad van Serdica plaats. Deze werd bijgewoond door 316 bisschoppen. In de 14e eeuw gaf de kerk zijn naam aan de stad.

Sint Nikolai Kerk

Deze orthodoxe kerk is de officiële kerk van de Russische Ambassade. Hij word gekenmerkt door zijn vijf vergulde koepels. Russische werklieden bouwden deze kerk in 1912. De bouwstijl doet dan ook denken aan de typische bouwstijl van Moskou. Vier kleinere koepels omringen de grote koepel van de kerk. Binnenin vind je fresco’s die doen denken aan de stijl van novgorod-icoonschool. Een crypte met de overblijfselen van de heilige aartsbisschop Serafim bevindt zich onder de hoofdingang. Lokale bevolking bezoekt de kerk nog steeds en laat notities en gebeden achter voor de heiligen.

Nationale kuntsgalerij

Dit is de nationale galerij van Bulgarije. Hier vind je meer de 50.000 Bulgaarse kunstwerken terug. Het bevind zich aan de Battenberg-plein. Het grootste deel van het historische en imposante gebouw van het voormalige Koninklijke paleis van Bulgarije is hier ook gevestigd. National art gallery werd opgericht in 1934 maar verhuisde, door afschaffing van de monarchie, in 1946 naar het paleis.

Ivan Vazov Nationaal Theater

Het Ivan Vazow Nationaal Theater is het nationale theater van Bulgarije en meteen ook het oudste theater van het land. Het is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Sofia. In het midden van de stad vind je dit gebouw terug. Het ligt in de buurt van de gekende stadstuin.

Stadstuin

Deze stadstuin is de oudste en meest centrale openbare tuin van Sofia.  Het is sinds 1872 gelegen in het historische centrum van de stad. Citygarden is een populaire plaats waar de inwoners van Sofia graag naar toe komen. Ook is het de favoriete plek voor amateur schaakspelers. Deze spelen in de kleine tuin voor het nationaal theater regelmatig een spelletje schaak. Je kan er als toerist even rustig bekomen van je stadswandeling.

Sint Joris-kerk

De Sint Joris-kerk is een vroegchristelijke rode bakstenen rotonde. Deze word beschouwd als het oudste gebouw van Sofia. Het ligt te midden van overblijfselen van de oude stad Serdica. Drie lagen fresco’s werden binnenin ontdekt. De oudste hiervan gaat terug tot de 10de eeuw. Deze muurschilderingen werd pas in de 20ste eeuw ontdekt. Dit kwam doordat er tijdens de Ottomaanse periode overheen was geschilderd. Verder vind je binnen ook nog een museum.

Centrale mineraalbaden

De stad Sofia werd opgericht naast enkele mineraalwater bronnen. In het begin van de 20ste eeuw werden hier centrale baden gebouwd. Ze werden gebruikt als openbare badplaats tot 1986. De deuren gingen voor het eerst open in 1913. Het is uniek omdat ze beschikken over 42 minerale bronnen met 8 verschillende thermale zones met een temperatuur van 30 tot 90 graden Celsius. De minerale bronnen liggen diep onder de grond. Hierdoor zijn ze proper en niet vervuild. Deze bronnen bevinden zich tegenwoordig naast het centrale bad, de Banya Bashi-moskee en het nabijgelegen winkelcentrum.

Sofia synagoge

Dit is de grootste synagoge van zuidoostelijke Europa en één van de grootste in Europa. Het werd gebouwd voor sefardische joden in Sofia. In het gebouw kunnen maar liefst 1300 gelovigen binnen. Momenteel komt er niet zoveel volk naar deze synagoge. De diensten die hier doorgaan worden nog maar door een klein groep inwoners bijgewoond. Dit komt omdat het overgrote deel van de voormalige Joodse gemeenschap verhuisde naar Israël. Tegenwoordig is het Joods geschiedenismuseum hier ondergebracht.

Banya Bashi-moskee

Het gebouw dateert uit 1576, de tijd dat de Ottomanen de macht hadden over de stad. Het is één van de oudste moskeeën van Europa. De naam betekent letterlijk vele baden. De moskee werd door de architect gebouw over de natuurlijke thermale bronnen die Sofia rijk is. Het gebouw kan je herkennen aan zijn grote koepel en hoge minaret.

Largo

Largo werd gebouwd in de jaren vijftig en is een gebouwencomplex van drie stalinistische gebouwen. Één van de gebouwen is het voormalige partijhuis van de Bulgaarse communistische partij. Het parlement is tegenwoordig in dit gebouw gehuisvest. Een ander gebouw is het regeringsgebouw van Sofia. In het derde gebouw heeft de president van Bulgarije zijn bureau. Ook voor de shoppers bied Largo mogelijkheden. Het Tzum-warenhuis is hier immers ook ondergebracht. Verder zit ook nog het Ministerie van onderwijs en een sherathon hotel in het gebouw. Het plein rond de gebouwen is het onafhankelijkheidsplein. Alle communistische symbolen werden van het gebouw verwijderd in 1989.

Sint Petka-kerk

Deze Bulgaars-orthodoxe kerk ligt niet ver van de largo. De middeleeuwse kerk heeft stenen muren van meer dan een 1 meter dikte en is bekend om zijn muurschilderingen. Op deze schilderingen zie je bijbelse taferelen van de 14de tot de 19de eeuw. De kerk is opgedragen aan Sint Petka, een 11de eeuwse Bulgaarse heilige. In deze kerk zou volgens een legende de Bulgaarse volksheld Vasil Levski begraven zijn. Die man bevrijdde Bulgarije van de Ottomanen in de 19de eeuw.

Monument voor het Sovjet leger

Dit is een socialistisch gedenkteken. Je ziet een beeld van een soldaat die word vergezeld door een Bulgaarse man en vrouw. Deze twee worden door de soldaat naar het communisme geleid. De beelden staat op een pilaar die 34 meter hoog is. Als je kijkt naar de pilaar zie je verschillende taferelen afgebeeld. Bijvoorbeeld de tweede wereldoorlog en de oktoberrevolutie. Er was controverse rond het monument. Men vond dat het Bulgarije als een niet-soevereine staat uitbeeldde.

Standbeeld van Sveta Sofia

Dit is een monumentaal beeldhouwwerk opgericht in 2000. Op deze plek bevond zich eerder een standbeeld van Lenin. Het beeld werd aanzien al te erotisch. Daarom werd het niet als heilig aangeduid.

Vitosha

De berg die hoog boven de stad komt is Vitosha. 2990 meter hoog op zijn hoogste punt. Het is een erg populaire bestemming voor toeristen en wandelaars. Je kan de berg bereiken met een kabelbaan vanuit het stad. Vitosha is ideaal voor prachtige trektochten maar in de winter kan je er zelfs skiën. Helemaal in het westelijke uiteinde van de berg vind je Duhlata. Dit is de langste grot van Bulgarije. Daar in de buurt vind je ook een Karstwaterbron. Je geniet er meteen ook van een prachtig uitzicht over Sofia. Ideaal dus als je stad en natuur wilt combineren.

Eén reactie

  1. Pingback: Goedkoop op citytrip naar steden die echt de moeite zijn. – Always Somewhere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *