Plovdiv, een mix tussen oud en nieuw
Plovdiv, een mix tussen oud en nieuw

Plovdiv, een mix tussen oud en nieuw

Als je oud en nieuw wilt combineren in je citytrip, zit je in deze stad goed. Plovdiv is de tweede grootste stad van Bulgarije en heeft heel wat in zijn mars. Met haar 8000-jarige geschiedenis is het één van de oudste steden van Europa. Plovdiv is een veelzijdige stad.  Zo heeft het buiten het oude deel ook een belangrijk bestuurlijk, industrieel en cultureel centrum. Er zijn verschillende universiteiten en hogescholen. Ook vind je er vele musea. In 2019 zal Plovdiv, in navolging van Leeuwarden (Nederland) en Valletta (Malta), de culturele hoofdstad van Europa zijn. Deze titel zal de stad een heel jaar delen met de Italiaanse stad Matera. Behind your Corner ging een tijdje terug op vakantie in Bulgarije en bezocht ook Plovdiv. Hieronder krijg je wat meer informatie over het oude en moderne gedeelte van de stad.

Header (6)

De oude stad

De Nebet Tepe, De Džambas Tepe en Taksim Tepe. Dit zijn de drie heuvels waar het oude Plovdiv over verdeeld ligt. Het Romeinse amfitheater uit de 2de eeuw ligt tegen de helling van de Džambas Tepe. Het is één van de mooiste bezienswaardigheden van Plovdiv. Aan het begin van de 2e eeuw na Christus werd het theater gebouwd. Op het theater is een antieke inscriptie aangebracht die beschrijft dat het theater tussen 116 en 177 werd gebouwd. Het theater word tegenwoordig in mei, juni en september gebruikt voor theater- en muziekoptredens. Verder vind je in de oude stad veel oude gebouwen in renaissancestijl.  Voor sommigen zal een wandeling door de smalle, steile straatjes een uitdaging zijn maar toch is het meer dan de moeite waard.

Je kan je wandeling door de oude stad van Plovdiv starten op de Ulitsa Saborna. Zo kan je verder wandelen naar de Nebet Tepe waarna je de weg vervolgd langs de kleurrijke huizen en een hoop interessante musea. Hier vind je bijvoorbeeld de Philioppopolisgalerie waar je 19de en 20ste eeuwse schilderijen kunt bewonderen. Verder ook nog Apteka Hipokrat, het staatsmuseum voor kunst en het Iconenmuseum met een mooie verzameling iconen.

Het Ndkovichhuis en het Georgiadihuis zijn twee voorbeelden van huizen in de 19de eeuwse renaissancestijl die je terugvind in de Tsanko Lavrenov. Het gebouw waar het etnografisch museum werd ondergebracht,  is volgens velen één van de mooiste gebouwen van Plovdiv. Als je nog even doorloopt kom je op het hoogste punt van de Nebet Tepe. Hier kan je genieten van een prachtig uitzicht op de stad.

Moderne stad

Nadat je het oude deel van Plovdiv gezien hebt, trek je naar het moderne deel van de stad. Ook hier zijn een deel interessante musea te vinden. Bijvoorbeeld het archeologisch museum. Hier bezichtig je Romeinse en Thracische voorwerpen. Het natuurhistorisch museum heeft dan weer een grote collectie opgezette dieren. Ook is er een aquarium met bijzondere schildpadden en vissen. Meer weten over de geschiedenis van Bulgarije? Dan moet je in het historisch museum zijn. Verder heeft het moderne deel van Plovdiv veel gezellige terrasjes en plaatsjes om tot rust te komen. Ook voor de shoppers zijn er genoeg winkels om zich te kunnen uitleven.

Foto’s: Visit Plovdiv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *