Op srprs.me trip naar Wroclaw
Op srprs.me trip naar Wroclaw

Op srprs.me trip naar Wroclaw

Met kerstmis vorig jaar kreeg ik twee cadeaubonnen voor een srprs.me reis. Zo een verrassingstrip wou ik al een tijdje doen. Nu had ik dus geen excuses meer om het niet te doen. Ik keek op de website even alle formules door en wij kozen voor de formule “Broke”. Tegenwoordig is de website vernieuwt en zitten de formules ietsje anders in elkaar. Wij hadden gepland om deze trip te doen in de meimaand. Na maanden van wachten en toch wel af en toe een stressmomentje konden we één week op voorhand het weerbericht voor onze trip online zien. We wisten niet zo goed wat we ermee moesten want het weer veranderde van moment tot moment. Al vlug besloten we dat we wat algemeen zouden inpakken en dat we ons niet zouden laten doen door het weer. Dat doen we trouwens nooit. Ondertussen was de kraskaart met de code toegekomen en moest we ons inhouden om niet eerder te krassen. De avond voordien ging ik met een klein stressgevoel slapen. De dag zelf waren wij te vroeg op de luchthaven. Wij hebben dan maar braafjes gewacht tot 11u30 (het uur dat wij op de luchthaven moesten zijn) om te krassen. Enkele minuten later wisten we eindelijk onze bestemming. Wij waren zeer blij dat we binnen enkele uren voor het eerst kennis zouden maken met deze Poolse stad! Ik wil altijd voorbereid op reis vertrekken. Niet dat alles minuut per minuut moet uitgestippeld zijn maar toch een basis voorbereiding. Daarom dat een srprs.me trip dus lichtjes uit mijn comfortzone was. Toch was het een geweldige ervaring en kijk ik met fantastisch goed gevoel terug op deze trip! Hieronder lees je waarom Wroclaw de moeite waard is!

Wroclaw12

Free walking tours

Free walking tours, je kent het hoogstwaarschijnlijk wel. In vele steden kan je gratis wandelingen volgen door de stad waarna je op het einde van de wandeling een donatie kunt doen. Ik had al vaker van deze mogelijkheid gehoord maar had er nog geen ervaring mee. Tijdens het wachten op de luchthaven googelde ik even wat we zeker niet mochten mislopen in Wroclaw. Al gauw kwam ik erachter dat er ook in Wroclaw de mogelijkheid tot free walking tours bestond. Ideaal voor een eerste ervaring met deze mogelijkheid en een ideale manier om een stad echt te leren kennen. Doorheen de drie dagen Wroclaw deden wij maar liefst vier gratis wandelingen met lokale gids en leerde we alle hoeken van de stad kennen. We kregen heel veel informatie, goede tips en persoonlijke ervaringen en verhalen. Elke wandeling was op zijn manier heel verrijkend! Ondertussen ben ik een gigantische fan geworden van de free walking tours!

Oude stad

Wroclaw heeft een heel lange en complexe geschiedenis waardoor je meer dan 1000 jaar in het verleden moet duiken om deze te begrijpen. De stad behoorde vroeger tot de Duitsland. Tot 1945 droeg Wroclaw de naam Breslau. De periode 1939-1945 bracht Breslau de deportaties van de weinig overgebleven joden en een verloren Tweede Wereldoorlog. Dit met zeer ingrijpende gevolgen voor de stad. De Sovjets slaagden erin Breslau in te nemen. Daarvoor werd een belangrijk deel van de historische binnenstad verwoest. Dit om er een landingsbaan voor de luchtmacht aan te leggen. De Tweede Wereldoorlog was de grootste tragedie in vele jaren geschiedenis van Wrocław. De laatste dagen van het Duitse Wroclaw werden gemarkeerd door de tittel van Festung Breslau (Fort van Wroclaw), zoals de stad zichzelf verdedigde tegen het Sovjetleger. Uiteindelijk werd de stad niet veroverd tot het einde van de oorlog. Direct na het einde van WOII onderging de stad een complete metamorfose van het nazistische Breslau tot het communistische Wrocław. Anno 2018 is Wroclaw één van de snelst ontwikkelende steden in Europa. Met een rijke cultuur en open, gastvrije mensen. De stad was in 2016 ook culturele Europese hoofdstad.

Joodse wijk

In Wroclaw kan je een meer dan 800 jaar oude geschiedenis van de Joodse gemeenschap ontdekken. Dit is een verhaal over het zoeken naar identiteit maar ook naar geluk en een goed leven. De Joden hebben een enorme invloed op de ontwikkeling van de stad gehad. Rabbijnen zoals Abraham Geiger en Zacharias Frankel zijn uit Breslau en dragen bij tot de geschiedenis van het moderne Jodendom. In deze wijk ontdek je hoe de Joodse nederzetting veranderde van de buitenwijken naar het levendigste deel van Wroclaw.

Eilanden & Bruggen

Wroclaw heeft 300 bruggen en 21 eilanden. Neem je tijd en maak een wandeling langs de verbazingwekkende architectuur aan de Odra-rivier en wandel door de belangrijkste bruggen in het stadscentrum. Je zal kunnen genieten van verschillende sferen. Van een romantische sfeer tot de studentensfeer. Elk eiland is net ietsje anders. Als je fan bent van prachtige avondwandelingen: de mensen van free walkative tours bieden een prachtige avondwandeling aan die je via de bruggetjes naar de eilanden brengt. Ideaal om tot rust te komen en te luisteren naar de vele verhalen die de gids je vertelt in een sfeervol kader.

De stad van de Kabouters

Als je door Wroclaw wandelt, merk je al snel dat er overal kabouterbeeldjes staan. De dwergen zijn het symbool van Wroclaw. Het eerste kabouterbeeldje werd geplaatst in 2001 als een soort eerbetoon aan de ludieke verzetsbeweging Oranje alternatief. Er werd gekozen voor een kabouter omdat dit het symbool van de organisatie was. Gaandeweg zijn er steeds meer kabouterbeeldjes bijgekomen. Bij een laatste telling zouden er nu rond de 400 kabouters te vinden zijn in groot Wroclaw. Je vind ze vaak terug bij kantoren en bedrijven. Bijvoorbeeld bij restaurants, bij het bureau bevolkingsregister, de universiteit en zelfs op het dak van een tram. In enkele straten vind je zelfs de in lantaarnpaal klimmende kabouters. In het toeristisch kantoor kan je een kaart kopen met de voornaamste kabouters op waarmee je op kabouterjacht kan gaan.

Nadodrze

Nadodrze is de vaak vergeten wijk van Wroclaw. Zoals vele verwaarloosde plaatsen is Nadodrze stilaan een hippe wijk aan het worden met zijn eigen karakter. De wijk bloeide helemaal op door de alternatieve kunst, ambachtswerkplaatsen en de verborgen, binnenplaatsen. Steven Spielberg zag de charme van de wijk in en maakte hier zijn film “Bridge of Spies”. Het is een combinatie van gerenoveerde en verwoeste gebouwen, hippe cafés, enkele projecten van de sociale economie en vooral veel street art. Momenteel is de wijk nog tamelijk onontdekt en kom je er nog niet zoveel toeristen tegen. Toch is het zeker de moeite om de Odra-rivier over te steken en Nadodrze te ervaren. Geniet vooral ook van de geweldige street art!

Nuttige links

Srprs.me

Free Walkative tours (Free walking tours)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *