Dichtbij: 7x bezienswaardigheden in Luik
Dichtbij: 7x bezienswaardigheden in Luik

Dichtbij: 7x bezienswaardigheden in Luik

Op maandag 13 september 2021 vertrokken op onze srprs.me autoreis. Bestemming Luik! We waren hier al eerder op dagtrip. Toch hebben we Luik herontdekt tijdens onze dagen hier. In Luik gingen we eerst langs bij het toeristisch infopunt. Deze is gelegen in de gekende vleeshal. Het gebouw werd eerst voor andere doeleinden gebruikt. Vroeger werden er tentoonstellingen gehouden die georganiseerd werden door het Grand Curtius. Later werd de vleeshal gebruikt voor investeerders te ontvangen. De Dienst voor Toerisme nam zijn intrek in het gebouw in 2014. Bij deze dienst werden wij vriendelijk onthaalt en overladen met veel info. Genoeg informatie om onze dagen te vullen en genoeg wandelingen om de stad te ontdekken. Dat we veel zouden wandelen was toen al bepaald ;-).

Montagne de Bueren / Coteaux de la Citadelle

Je moet er 374 treden voor trotseren maar dan krijg je er ook wel wat voor. Als er over Luik gesproken word, dan komen deze trappen al vlug ter sprake. Een schitterend uitzicht over deze geweldige stad. Daar word je op getrakteerd als je boven bent aangekomen. Deze trappen vormen de verbinding tussen de wijk Hors-Château en Au Pèry. De Montagne de Bueren kreeg zijn naam door Vincent van Bueren. Hij was een van de aanvoerders van de strijd tijdens de slag om Luik. Het traject naar boven is best wel intensief maar zo hard de moeite. Heb je de top bereikt? Dan kan je zeggen dat je een van de meest indrukwekkende trappen volgens de The Huffington post ooit hebt getrotseerd.

En na al die treden is het misschien tijd voor wat groen in het historische centrum. Coteaux De La Citadelle biedt jouw veel groen maar vooral een prachtig uitzicht. Je hebt een uitzicht over Luik en de vallei van de Maas. Tussen het al het groen vindt je erfgoed met tal van iconische monumenten van de stad. De vijf wandelroutes die zijn uitgestippeld zorgen ervoor dat je deze site helemaal kunt ontdekken.

Gare des Guillemins

Dat Luik op architecturaal vlak veel te bieden heeft, merk je direct als je rondloopt in Gare des Guillemins. Misschien reisde je in het verleden al naar Spaanse steden als Barcelona, Sevilla, Valencia of de Portugese hoofdstad Lissabon. Dan heb je misschien al ander werk gespot van de architect Santiago Calatrava. Hij ontwierp het dak van het station en dat is echt een geweldig mooie eye catcher geworden. Het stationsgebouw ziet er heel modern en strak uit, bijna futuristisch. Het is een enorm symbool van Luik geworden. Het nieuwe station werd in gewijd in 2009 nadat er maar liefst 9 jaar aan gewerkt werd. De dakconstructie met 39 bogen is 40 meter hoog. Er is maar liefst 10.000 ton staal gebruikt.

Stad van de musea

Luik is de stad van de vele musea. Le Grand Curtius is een gekend museumcomplex, Musée de la vie Wallone is dan weer een museum over het Waalse Leven en La cité Miroir is meer dan alleen een museum. Benieuwd? Wij lijsten even enkele musea op.

Le Grand Curtius

Fan van kunst en oudheden? Dan kan je hier in Luik het museumcomplex Grand Curtius bezoeken. Het is de eerste stop tijdens de historische wandeling in het historische centrum en is gelegen aan de Féronstrrée. In het museum kan elke liefhebber zijn hartje ophalen want dit museum is het grootste museum van Wallonië met +- 5000 tentoongestelde voorwerpen op +-5000 vierkante meter. Met zijn 7000 jaar kunst & geschiedenis heeft dit museum je heel wat te bieden.

De kwaliteit en het aantal van de stukken uit de collectie zijn zo impresionant dat Le Grand Curtius zich gerust één van de meest indrukwekkende geschiedenis musea van België mag noemen. Je ontdekt de geschiedenis van Luik verspreid over de verschillende gebouwen uit de 16de en 17de eeuw. Wapens, decoratieve & religieuze kunst, glaswerk, archeologie en Maaslandse kunst, je kant het allemaal hier bewonderen.

Het wapenmuseum is een onderdeel van het museumcomplex. In 2018 begonnen ze aan de eerste renovatiewerken van dit wapenmuseum. Wanneer je de wapens ziet merk je direct dat dit nauwkeurig ambachtelijk vakmanschap is. Niet voor niets behoren ze dan ook tot het buitengewoon erfgoed van Wallonië. Een 600 meesterwerken kan je hier bewonderen. Volgens velen een van de mooiste wapencollecties ter wereld. Het is zeker en vast een eerbetoon voor de Luikse wapensmeden.

Meer info over Le Grand Curtius vind je hier

Musée de la vie Wallonne

In dit mooie klooster is het museum van het Waalse Leven (Musée de la die Wallonne) onder gebracht. In de dertiende eeuw opgericht en in de zeventiende eeuw gerenoveerd. Sinds de industriële revolutie is er veel veranderd en dat kunnen de bezoekers hier ontdekken. In het museum is er poppentheater actief en er worden regelmatig tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Men onthult de de levenswijze van de walen en hoe deze veranderd is door de jaren heen.

Meer info over Musée de la vie Wallonië vind je hier

La cité Miroir

Vanaf 1938 werd het gebouw van baden en thermen gebouwd. Een mooi voorbeeld van het Belgische modernistische stijl. Ingewijd tijdens de Duitse bezetting. Tot begin jaren 2000 was het ingebruikname en werd terug ingebruik genomen voor andere doeleinden in 2014 toen Cite Miroir ontstond.

Wat als heden en verleden hand in hand gaan en samen voor de toekomst kiezen. Dat is zowat de gedachten achter deze ruimte. In La cité Miroir staat alles in het teken van geschiedenis maar ook van dialoog tussen culturen en burgerschap. Er zijn zowel vaste en tijdelijke tentoonstellingen maar ook live optredens of debatten. Het gebouw is een multifunctioneel gebouw worden waar er veel kan georganiseerd worden. De tentoonstellingen vinden plaats op de bodem van het oude zwembad. Je merkt in La cité miroir de passie die erachter zit en dat ze weten waar ze mee bezig zijn. Het is een echte culturele tempel.

Meer info over La Cité Miroir vind je hier

Kerk & Kathedraal

Zoals in vele steden heeft Luik heel wat kerken. Naast La collégiale Saint-Barthélemy & Cathédrale et trésor de Liège heb je natuurlijk nog veel meer kerken. Collégiale Saint-Jacques is bijvoorbeeld nog een andere kerk die zeker een bezoekje waard is. Wij geven je even meer info over de twee voornaamste.

La collégiale Saint-Barthélemy

De Sint-Bartolomeüskerk of kapittelkerk in Romaanse stijl is gebouwd in de elfde en twaalfde eeuw. Zeer mooi om te zien. Een van de zeven wonderen van België kan je hier terugvinden. Deze zeven zijn vooraanstaande kunstvoorwerpen van het Belgische patrimonium. In de kapittelkerk is dit het doopvont ontworpen door Reinier van Hoei. Een wonder dat wordt aanzien als een meesterwerk van de smeedkunst uit het begin van de 12e eeuw. Het gebouw werd in 2005 nog eens onder handen genomen voor renovatie en is tot op de dag in prachtige staat. Een mooi voorbeeld van Romaanse architectuur in Luik. Zeker de moeite om eens te passeren.

Cathédrale St. Paul et trésor de Liège

Heel lang gelden gesticht en sinds 1803 erkend als kathedraal. Tijdens de Luikse revolutie werd de voormalig kathedraal Notre-Dame-et-Saint-Lambert vernietigd en later kwam de Cathédrale et trésor de Liège ter vervanging. Het gebouw in gotische stijl werd al een paar keer gerenoveerd met enkele toevoegingen zoals bijvoorbeeld de toren. In de kathedraal zijn er prachtige glas-in-loodramen uit de 16e eeuw en enkele opmerkelijke kunstwerken.

In de kruisgang is er een museum over voormalig prinsenbisdom van Luik. Het borstbeeld van Sint Lambertus en de schrijn van Karel de Stoute bevinden zich onder andere hier. Dit wordt de schatkamer van Luik genoemd.

Meer info over Cathédrale vind je hier.

Meer info over Trésor de Liège vind je hier.

Koffie, thee en Mexicaans

Get Your Mug

Er stond één koffiebar in ons geheugen gegrift van tijdens onze dagtrip naar Luik. We wisten totaal niet meer waarom en het enigste dat we wel wisten was dat er een doorgeefluik naar buiten was. De zoektocht gestart en we hebben de zaak gevonden. Toen wisten we al heel gauw waarom we deze plek nog onthouden hadden. Huiselijke gezelligheid, mega goeie koffie, lekkere ontbijtjes. Get your mug heeft alles in huis wat een koffiebar nodig heeft. Naast heel veel boekenwinkels vind je hier in de Rue des Carmes deze koffie hotspot :-). Je voelt je er heel gauw thuis en je zit echt tussen de Locals. Geen tijd voor te blijven? Bestel dan aan het doorgeefluik en neem enkele minuutjes later je bestelling al mee. De bagels met roomkaas zijn super en ook de varianten ervan schijnen enorm goed te zijn. Een echte aanrader voor koffie, thee en ontbijt liefhebbers.

Meer info over Get Your Mug vind je hier.

Darius

Onze tweede favoriete koffiebar / theehuis in Luik. Niet alleen geliefd door ons maar ook door de plaatselijke studenten. Gelegen tegenover de universiteit van Luik en met als vriendelijke buren Théatre de Liège. Daar ligt Darius. Wat een gezellige plek, wat een geweldig aanbod. Het is moeilijk kiezen maar de thee is echt top 5 van de theetjes die ik al dronk. Hans zijn koffie was van top kwaliteit. Leuke extra’s zijn de smoothies, dagsoepjes, boterhammen of hartig gebak. Ze hebben het allemaal in huis. Het is een kleiner zaakje dus beperkter in plaats maar dat maakt het extra cosy en gezellig.

Leuk weetje: De naam van dit zaakje heeft een link met de Perzische roots van de Papa van Els (gastvrouw) . Darius is namelijk de keizer van het Perzische Rijk.

Meer info over Darius vind je hier.

Mex y Fresh

Mex y fresh is een Mexicaans restaurantje in het hartje van Luik. Uitsluitend Mexicaanse gerechten gebaseerd op verse en gezonde producten. Burrito’s, Taco’s, Salades. Er zijn talloze opties en jij kan alles zelf samenstellen. Keuzestress? Het vriendelijke personeel helpt je graag verder met advies. Heel hulpzaam en sommige personeelsleden spreken aardig Nederlands. Bovendien is het eten zo lekker dat je er gewoon zou kunnen blijven eten. Een heel harde aanrader :-D.

Meer info over Mex y Fresh vind je hier.

Luik ontdekken via wandelingen

We hebben zoals we dus eerder vertelden heel veel gewandeld :-). Via de toeristische dienst kregen wij drie wandelingen mee. De ene wandeling al iets interessanter dan de andere wandeling. Onze eerste wandeling was de stadswandeling door het Historische centrum. Deze starte aan de Halle aux Vianden (Vleeshal). Vanaf de start zijn er 18 stops. De andere twee wandelingen zijn zeker ook de moeite.

Foto’s