Hamburg, een alternatieve citytrip
Hamburg, een alternatieve citytrip

Hamburg, een alternatieve citytrip

Hamburg, niet de stad waar wij direct op citytrip zouden gaan. Toch heeft de stad heel wat in zijn mars en is het de ideale citytrip. Vrienden vroegen mij enkele keren waarom wij eigenlijk naar Hamburg reisde. Dat is eigenlijk heel simpel. Ik probeer altijd zo goedkoop mogelijk op reis te gaan. In één van mijn vele zoektochten naar de juiste reisdeal, zag ik een goedkope vlucht naar Hamburg staan bij ryanair. Een heenvlucht voor €2,99 is geen geld. Het eeuwige probleem bij de goedkope vluchten van ryanair is echter dat je altijd een goede retourvlucht moet vinden. Uiteindelijk vond ik een goedkope terugvlucht en besloot ik samen met mijn partner naar Hamburg te reizen voor afgerond €16. Geen geld! Ik had er op enkele reisblogs al goede dingen overgelezen en was benieuwd naar de stad. Na vier dagen Hamburg begin september kan ik je deze stad meer dan aanraden. Het is een hippe stad die zeker het bezoeken waard is. Wij gebruikte tijdens onze reis de 100% Hamburg reisgids. Onze versie was echter een beetje verouderd (enkele zaakjes enzo waren permanent gesloten) maar nu 100% veranderd naar Time to MoMo is er ook een nieuwe versie beschikbaar. Dit is de ideale reisgids voor een citytrip naar deze havenstad. Hieronder geef ik per wijk mijn tips mee.

Altstadt, Neustadt & St. Georg

Erste Liebe Bar

De volledige naam van deze gezellige, creatieve bar luidt ‘Die Erste Liebe… vergist man nicht’. Drink hier je hipsterkoffie of wijk uit naar de lekkere thee in een minimalistisch kader. Aan de muren hangen grafische designs en wisselende exposities. De heerlijke sandwiches zijn trouwens ook een aanrader.

Gängeviertel

Tussen de moderne kantoren en met de Duitse kantoren van Facebook en Google in de buurt, ligt Gängeviertel. Dit is een kleine alternatieve krakerswijk te midden van de chique binnenstad. De gebouwen die al jaren leegstonden, werden in 1996 gekraakt door kunstenaars. Zij woonden en werkte vanaf dan vanuit de lege gebouwen. Als je door Gängeviertel wandelt zie je zeer aanwezige kunst waaruit blijkt dat deze krakers boordevol creativiteit zitten. Benieuwd naar het verhaal achter de kunst of wil je meer info over dit wijkje. De bewoners zijn vriendelijk en geven graag meer uitleg over hun gängeviertel.

Hamburgische Staatsoper

Dit is het operagebouw van Hamburg. Het werd in de oorlog platgebombardeerd. Het heropende in 1955 en draagt driehonderd jaar muziekgeschiedenis met zich mee. De grootste, beste en beroemdste operagezelschappen staan hier op het podium. Binnenin zit het ‘s werelds grootste balletcentrum, met balletschool en internaat.

Rathaus

Het Rathaus is het vijfde stadhuis in de geschiedenis van Hamburg. Door oorlog en brand werden eerdere stadhuizen verwoest. Het huidige kolossale gebouw is opgebouwd in neorenaissancestijl en Rathaus is de trots van Hamburg. De zalen van het stadhuis met ornamenten en het binnenhof met prachtige fontein zijn zeker het bezoek waard. Kom je met de feestdagen dan vind je op het Rathausplatz de grootste kerstmarkt van Hamburg.

Hamburger Kunsthalle

Dit is het belangrijkste kunstmuseum van de stad. Beleef de kunstwerken met nadruk op de 19de-eeuwse Duitse romantiek uit de middeleeuwen tot nu. Dit zijn werken van onder andere Monet, Rodin en Rembrandt. In de modernere dependance vind je moderne kunst uit de jaren 60. Er valt uitermate veel te ontdekken!

Hafencity & Speicherstadt

Chilehaus

Fritz Höger ontwierp in 1924 het Chilehaus. Het is een experimentele combinatie van een gebouw met een modernistisch ontwerp, opgebouwd uit traditionele bakstenen. Het gebouw lijkt met zijn puntige gevel op de boeg van een schip. Dit is zeer toepasselijk in deze havenstad. De opdrachtgever had een handeltje in chilisalpeter en daaraan dankt het gebouw zijn naam.

Elbphilharmonie

Elbphilharmonie is het nieuwe culturele boegbeeld van Hamburg. Ze begonnen in 2007 aan de bouw van dit orkest gebouw. De bouw kostte echter meer geld dan voorzien namelijk het dubbel van het geraamde budget. Dit imposante gebouw aanzien de architecten nog steeds als hun paradepaardje. Het gebouw heeft onder andere helemaal bovenaan een plaza met 360 graden zicht, een hotel, 45 woningen en drie concertzalen.

Deichstrasse

Hier vind je het oudst en best bewaard gebleven voorbeeld van Bürgerhäusern. Dit zijn de woningen waar vroeger de rijkere inwoners woonde. Kijk omhoog naar de gevels uit de 17de en 18de eeuw. Tussen huis 39 en huis 41 kan je naar het water lopen. Hier vind je de fleet, van waar de panden vroeger van voedsel werden voorzien. Je hebt hier een prachtig uitzicht waar je even tot rust kan komen.

Schanzenviertel & Karolinenviertel

Planten un blomen

Tussen de met zorg aangelegde bloemenweiden, vijvers en terrassen kom je helemaal tot rust. Er is ook een botanische tuin en een authentieke Japanse tuin met bijhorend een theehuis! In de zomer kan je er elke avond terecht voor een lichtshow.

Schanzen Flohmarkt

Het is zaterdag en je zoekt de ideale plek om op koopjesjacht te gaan? Ga naar het schlachthofterrein want daar is het iedere zaterdag Schanzen Flohmarkt. Aanwezig op deze markt? Oude meubeltjes: check. Designmeubeltjes: check. Heel veel andere zaken: Check. Je vindt het er allemaal! Ga boven op de tribune, naast de passage, en aanschouw de chaos van bovenuit.

Eimsbüttel, Eppendorf, Harvestehude & Rotherbaum

Black Delight

Koffie in zijn eenvoud met het nodige respect dat ons bakje troost verdient. Wat je drinkt is echte, pure koffie, de kern van de zaak. Hun latte art is prachtige kunst en de koffie heeft een overheerlijke smaak. Vriendelijke bediening die een babbeltje slaat en een koffie naar jouw wens maakt.

Isemarkt

Deze markt loopt onder een treinbrug door. Wandel langs driehonderd kraampjes met onder andere culinaire specialiteiten, fruit en seizoensgroenten, direct van lokale boeren. Het is door zijn lengte de langste outdoormarkt in Europa.

Alsterpark

Staren naar de zeilbootjes, een boek lezen in een van de witte stoelen of picknicken in het gras? Het kan allemaal in het 1,5 kilometer lange Alsterpark! Schitterend gelegen tussen de charmante alster en de luxueuze witte panden van de ambassades. Voor de schitterende zonsondergang moet je aan de overkant van het meer zijn.

Altona & Ottensen

Altonaer balkon & Dockland

Petanque spelers en BBQ vrienden ontmoeten elkaar hier. Je bevind je hier op het mooiste uitzichtpunt van Altona met zicht op de haven. Als je voor je kijkt zie je het kantoorgebouw dockland, dat op een scheepsboeg lijkt. Ga in de plaatselijke supermarkt een fles wijn halen en je beklimt het gebouw via de trappen. Doe de fles open en geniet van de zonsondergang.

St. Pauli

Landungsbrücken

Het kloppende hart van Hamburg. Een belangrijk verkeerspunt en toeristische attractie nummer 1. Ze bestaan uit een verzameling pontons van 700 meter lang. Deze werden gebouwd in 1910. Destijds werden ze gebruikt als aanlegsteiger voor stoomboten. Rondvaartschepen en veerponten varen nu af en aan. Een leuke plek om scheepjes te kijken en uit te waaien.

Alte Elbtunnel

In 1911 was Alte Elbtunnel de eerste rivierondertunneling in Europa. Anno 2017 is het een mooi onderhouden stuk geschiedenis met de nodige portie nostalgie. Je kan doorheen de 426,5 meter lange tunnel lopen en fietsen. Aan de overkant, waar je geraakt als je doorheen de tunnel gaat, wacht een panoramisch uitzicht op Hamburg.

Strand Pauli

De combinatie van lekker drankjes, containerschepen en heel veel palmbladeren, dat ervaar je bij Strand Pauli! Deze strandbar is de hipste plaats in Hamburg. Je kan hier op zondag heerlijk komen ontbijten en de rest van de week kan je dan weer in de heerlijke cocktails vliegen. Helemaal ontspannen en genieten van het uitzicht dat fenomenaal is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *