12 bestemmingen die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers
12 bestemmingen die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers

12 bestemmingen die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers

Enkele van onze goede vrienden zijn rolstoelgebruikers. Voor hun is het jammer genoeg vaak niet zo vanzelf sprekend om op reis te gaan. Er komt heel wat meer bij kijken. Het zetten ons aan het denken en wij gingen op onderzoek. We startten onze research door te googelen naar toegankelijke bestemmingen en naar ervaringen van personen met een beperking. Al snel hebben we door onze research een lijstje van steden. In enkele steden zijn we al geweest en kunnen wij ook bevestigen dat deze steden toegankelijk zijn. Naar de andere steden reisde we nog niet maar kregen we de bevestiging door verschillende geraadpleegde bronnen :-). Ook volgen we al enkele weken op tv een programma van Arthur Williams. Hij is een piloot die zeven jaar geleden een ongeval kreeg en daardoor nu in de rolstoel zit. Dat liet hem toch niet tegenhouden voor nog verder te reizen. Zijn reiservaringen bundelde hij in het programma “Flying to the ends of the world”. Vele steden kiezen trouwens bewust voor toegankelijkheid en dat is hoe het zou moeten zijn. In andere steden is toegankelijkheid een groot werkpunt! Deze bestemmingen zijn alvast goed bezig. Het enige dat jij nu nog moet doen is een keuze maken waar je heen wilt :-). Wordt het Milaan, Berlijn of Barcelona? Of Seattle, Chicago of Singapore? Of toch Zuid-Afrika.

Milaan, Berlijn of Barcelona

Milaan wilt zichzelf zo toegankelijk mogelijk maken en werkt hier voortdurend aan. Ze wonnen de prijs voor meest toegankelijke stad van Europa in 2016. Die prijs is de City Access Award. Reizigers met een fysieke beperking kunnen zonder problemen aankomen op de beide luchthavens van Milaan want deze zijn perfect toegankelijk. Je merkt dat Milaan zich continu wilt verbeteren. Zo zijn zo goed als alle bezienswaardigheden te bezoeken en is het openbaar vervoer geoptimaliseerd. Alle metrostations zijn voorzien van liften en de stadsbussen hebben een speciale instap voor rolstoelen. Milaan zorgde niet alleen voor toegankelijkheid voor rolstoelen. Er werden ook extra inspanningen gedaan voor mensen met een zintuigelijke beperking zodanig dat ook zij de stad kunnen ontdekken. De stad is zeer goed bezig als het op toegankelijkheid aankomt en dus een verdiend winnaar in 2016!

Het is één van onze favoriete steden en eerlijk gezegd hadden we niet anders verwacht dan dat Berlijn extra moeite zou doen. Wil je dus dichtbij huis op citytrip, kies voor Berlijn. Ga voor het vliegtuig of de trein en ga op ontdekking in de leukste wijken van Berlijn. De Duitse hoofdstad kreeg in 2013 de City Access Award, drie jaar voor Milaan dus. De Duitse regering wou dat Berlijn investeerde in toegankelijkheid en werkte zo een uitgebreid beleid uit. De brede trottoirs, winkelcentra, musea en het openbaar vervoer zijn optimaal aangepast aan de noden van rolstoelgebruikers. Een leuke extra is de rondleiding speciaal voor mindervaliden georganiseerd door het toeristenbureau van Berlijn. Deze vindt elke dag plaats en neemt je mee op ontdekking door de wijken Kreuzberg, Mitte en Neuköln. Ook ideaal voor reizigers die slecht ter been zijn. Wij zijn grote fans van deze geweldige stad. Berlijn heeft heel wat te bieden en is dus heel goed aangepast.

Barcelona is een topbestemming voor rolstoelgebruikers :-). De stad heeft dan ook al langer deze reputatie omdat ze vaak word ervaren als Europa’s meest rolstoelvriendelijke stad. Oké Barcelona heeft sowieso al een streepje voor omdat het oude centrum tamelijk plat is. De Ramblas ontdekken zal dus sowieso al lukken. Nog steeds wordt er verder gewerkt aan de laatste puntjes die nog toegankelijk gemaakt moeten worden. Zowel de bussen als zo goed als alle metro’s zijn alvast in orde. Je kunt ze dus zonder zorgen gebruiken. Zelfstandig reizen door Barcelona check! De Sagrada Familia is ook zeker een bezoekje waard. Je geraakt er binnen via een aparte ingang. Zouden de stranden in Barcelona rolstoelvriendelijk zijn? Die vraag hoorden we wel eens in onze vriendengroep. Het antwoord is ja! Via houten paden zijn de stranden toegankelijk en er zou een optie zijn voor strandrolstoelen te huren.

Seatle, Chicago of eerder Singapore

Seattle wint de laatste jaren enorm aan populariteit. De stad heeft dan ook veel te bieden. Woodland park zoo, Pike Place Market, Museum of Pop Culture of de Space Needle. Je vindt het allemaal terug in de stad aan de westkust van de USA. Personen met een beperking kunnen perfect Seattle verkennen door het handige vervoerssysteem dat volledig toegankelijk is. Er zijn speciale kaarten die eenvoudig de toegankelijke routes aangeven en er is een paratransit minibusdienst.

Je zal weinig moeite hebben om rond te reizen in Chicago. Het is een stad met rolstoeltaxi’s en toegankelijke treinen. Weinig problemen dus! Vele attracties zijn aangepast aan de noden. Het Art Institute of Chicago en het uitkijk platform van de Willis Tower zijn te bezoeken als rolstoelgebruikers. Op de Navy Pier zijn echter wel niet alle attracties toegankelijk. Laat dat je echter niet tegenhouden want als je in Chicago bent moet je sowieso de iconische pier bezocht hebben. Voor de rest is de stad dus goed ingericht met een zeer toegankelijk openbaar vervoer.

Heeft Singapore niet zowat alles? Als het aankomt op gebied van toegankelijkheid alvast wel. Singapore krijgt wel vaker de bijnaam van meest toegankelijke stad van Azië. In Singapore is er plaats en begrip voor iedereen. Dat merk je al snel. Er zijn heel veel bezienswaardigheden die je perfect kan bezoeken en van je checklist kunt schrappen. Bezoek bijvoorbeeld het indrukwekkende Gardens by the Bay of de street food markten. Door de moderne metro’s en de gladde, brede voetpaden geraak je echt overal. Even uitrusten? Winkelcentra genoeg in Singapore. Voor ieder wat wils!

Sydney of Tel Aviv & Jeruzalem

Australië is toch echt het land waar iedereen van droomt! Is Australië en bijvoorbeeld Sydney rolstoelvriendelijk? Ja! Begin je rondreis in Sydney! Je gaat de Sydney Opera house bezoeken die uitstekend toegankelijk is! Verder ga je zo goed als alle bezienswaardigheden kunnen bezoeken. De Royal Botanical Gardens hebben extra brede wandelpaden voor rolstoelgebruikers en ook een strand bezoeken mag niet ontbreken aan je reis! Volg de kust via de rolstoelvriendelijke Coogee Coastal walk aan Cooge Beach. Opties genoeg in Sydney!

Israël zet enorm in op toegankelijkheid! Ze willen hun steden zo toegankelijk mogelijk maken. Tel Aviv is daar alvast een mooi voorbeeld van. Zeer toegankelijk zijn de buslijnen in de binnenstad en er is zelfs ook een technologie ontwikkelt zodanig dat personen met een visuele beperking hun weg vinden in de stad. Er zijn trouwens duidelijke bouwvoorschriften voor wie wilt bouwen in Tel Aviv. Alle nieuwe woningen moeten rolstoel toegankelijk zijn. Ook restaurants en winkels hebben hellingen waar nodig. Toegankelijke kamers met brede deuren en aangepaste badkuipen vind je in de meeste hotels van Tel Aviv! Zeker een bezoek waard!

Als we dan verder kijken in Israël komen we uit in Jeruzalem. De oude stad en haar muren zijn UNESCO werelderfgoed. Hierdoor zijn er allemaal voorschriften waar zij moeten aan voldoen. Kort door de bocht wilt dat zeggen dat zij ook op toegankelijkheid moeten inzetten. 10 miljoen bezoekers komen er per jaar in de oude stad en daarom is het de meest bezochte plaats van Israël. In de voorbije jaren gingen ze aan de slag met een toegankelijkheidsplan. Personen met een beperking kunnen nu de historische en culturele rijkdom van de stad bewonderen. Straten werden verbeterd. Door alle verbeteringen die Jeruzalem doorvoerde, kregen zij de titel van toe­ganke­lijkste Oude Stad ter wereld. Goed bezig Jeruzalem!

Sicilië of Zuid-Afrika

Er valt zoveel te beleven in Sicilië. Mooie stranden, prachtige natuurgebieden en zoveel meer. De toegankelijkheid is hier ook echt on point! Hotels, restaurants, attracties, het is hier allemaal aangepast aan rolstoelgebruikers. Je kan zelfs de Etna vulkaan gaan bewonderen want ook die is toegankelijk! Je kan ook duiklessen voor mindervaliden nemen! Duikbrevet check! De meeste bezienswaardigheden zijn gratis voor rolstoelers en hun begeleiders.

Niet iedere bestemming in Afrika is toegankelijk. Maar zoals velen wil ook jij toch die safari doen?! Goed nieuws! Zuid-Afrika heeft er voor gezorgd dat jij heel simpel op safari kan! De big five spot je vanuit een speciale truck die rolstoel proof is. Door de grote ramen van het voertuig heb je prachtige uitzichten en zie je alle wilde dieren in hun natuurlijke habitat. De wagen is voorzien van een rolstoellift. Laat niks jou nog tegenhouden en geniet van een safari in Zuid Afrika :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *