Den Haag in 8 must do’s
Den Haag in 8 must do’s

Den Haag in 8 must do’s

Den Haag is de op twee na grootste gemeente van Nederland. Toch gaan we vaak eerder naar Amsterdam of Rotterdam. Hoe geweldig wij Rotterdam ook blijven vinden. Wij vonden het eens tijd voor andere steden in Nederland te ontdekken. Nederland is geen vreemd terrein voor ons want buiten Amsterdam en Rotterdam gingen we eerder ook al naar Utrecht, Amersfoort, Tilburg, Middelburg en Nijmegen. Toch hadden wij het gevoel dat er nog meer uit Nederland te halen viel. Als eerste weekendje weg van 2020 plande we daarom een weekend Den Haag in. Wij wisten dat Den Haag wel wat bezienswaardigheden had maar we stonden verstelt wat deze stad te bieden had. We waren aangenaam verrast :-).

Binnenhof, tweede kamer, Paleis Noordeinde

Ben je echt in Den Haag geweest als je het binnenhof niet hebt bezocht? Het is namelijk een van de bekendste bezienswaardigheden in Den Haag en is zowat het hart van de stad. Vroeger regeerde de Nederlandse regering vanuit Amsterdam maar ondertussen zetelen ze al eeuwenlang vanuit het binnenhof. Je herkent het plein sowieso wel van op televisie. Het binnenhof is werelds oudste parlementshuis dat nog steeds in gebruik is. Naast het gebouw vind je de hofvijver waar je aan de overkant een mooi uitzicht hebt over het parlementsgebouw. Weetje: De Eerste Kamer van het Nederlandse parlement komt samen in een sierlijke 17e-eeuwse noord vleugel. De Tweede Kamer kwam vroeger samen in de balzaal van de 19e-eeuwse vleugel. Tegenwoordig gebruikt de Tweede Kamer daar het moderne gebouw aan de zuidkant voor. Ook de Nederlandse koninklijke familie zetelt in Den Haag. De ridderzaal van het binnenhof is waar de troon van Koning Willem-Alexander staat. Deze zaal wordt ook gebruikt voor Koninklijke recepties. Je kan een culturele rondleiding doen op het binnenhof of zelf op pad gaan met een audiotour. Iets verderop vind je Paleis Noordeinde. De koninklijke residentie Paleis Noordeinde is niet open voor publiek. Toch is het een korte wandeling waard. Je wandelt 600 meter van het binnenhof en dan kan je de buitenkant van het renaissancepaleis bewonderen.

De museums

Den Haag heeft vele museums. Zo heb je het Haags Historisch Museum waar je alles leert over het verleden van de stad. Je kan er echt van alles bezichtigen en krijgt zo een goed beeld op de geschiedenis van Den Haag. Verder heb je het monumentale Mauritshuis. Het ligt aan de hofvijver en was ooit het stadspaleis van Johan Maurits van Nassau. Je vindt er al bijna tweehonderd jaar een uitgebreide kunstcollectie. Onder andere het wereldberoemde “Het meisje met de parel” van Vermeer behoort tot één van de topstukken van het museum en behoort tot de vaste collectie. De gevangenpoort is een beetje verderop. Het was ooit de toegangspoort voor het binnenhof. Daarna deed de poort dienst als gevangenis. Wil je de cellen en marteltuigen zien? Dan moet je het museum zeker bezoeken. Het biedt een boeiende kijk op gevangenisleven van vroeger.

Plaats, ‘t hooftshofje & stadhuis

Loop de poort door en kom uit op de plaats. Hier staat een standbeeld van Johan De Witt. Het standbeeld wijst naar de grond om de plek aan te duiden waar de broers vermoord werden. Een van de mooiste Haagse hofjes is ‘t Hooftshofje. Angenus Hooft liet het bouwen voor bejaarde vrijsters en weduwen. Nog steeds mogen hier enkel vrouwen wonen. Tegenwoordig zijn het wel niet meer alleen bejaarde vrouwen maar vrouwen van alle leeftijden. Het hofje is niet vrij toegankelijk tenzij onder leiding van een gids. De grote witte blok die je tegenkomt als je wandelt door de stad is het stadhuis van Den Haag. Het stadhuis heeft als bijnaam het ijspaleis. Indrukwekkend is het wel. De meningen over de schoonheid van het gebouw zijn verdeeld. Het overdekte binnenplein met zijn prachtige lichtinval en enorme hoogte is zeker bijzonder.

Eén reactie

  1. Pingback: Nederland, 6 geweldige steden dichtbij ! | Always Somewhere | Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *