Charme & gezelligheid in Amersfoort
Charme & gezelligheid in Amersfoort

Charme & gezelligheid in Amersfoort

Mijn partner en ik plande een uitstapje naar Utrecht. We hadden nog al laat beslist om naar de stad te gaan. Hierdoor vonden we in Utrecht geen goedkope slaapplaats meer. In onze reisgids stond een wandeling door Amersfoort en daarmee besloten we om deze stad eens te gaan verkennen. Dat was een goede keuze! Amersfoort heeft buiten zijn bezienswaardigheiden ook een grote portie gezelligheid te bieden.

Header (4)

Onze lieve Vrouwetoren

Dit is de gekende 98 meter lange toren van Amersfoort die door de inwoners zelf ook wel Lange Jan genoemd word.  Overal in de stad is deze toren jouw herkenningspunt want hij torent overal boven uit. De toren is niet alleen goed zichtbaar maar ook goed hoorbaar door haar 100 klokken. Het is het kadastraal middelpunt van Nederland en 1 van de hoogste laat-middeleeuwse torens.. Als je iets actief wilt doen dan kan je de toren met zijn 346 treden beklimmen. Hiervoor kun je een kaartje kopen op het Onze Lieve Vrouweplein. Liever iets passiever? Dan neem je plaats op één van de vele terrasjes die je terugvind op het plein.

Mondriaanhuis

Piet Mondriaan, Nederlandse modernistische schilder werd geboren in Amersfoort. Dit is het huis waar hij tot zijn achtste levensjaar woonde. Het doet nu dienst als museum en kreeg de naam Mondriaanhuis. In dit museum draait het vooral rond de persoon Piet Mondriaan. Zijn bekende werken met primaire kleuren en blokken kom je hier minder tegen. Zijn Parijse atelier werd hier nagebouwd op ware grootte. Je maakt in het museum kennis met de eigenzinnige kunstenaar.

Muurhuizen

Wandel je door muurhuizen? Dan wandel je door een eeuwenoude straat die indruk nalaat. De straat ligt in een grote halve cirkel om het centrum. Ooit werd deze straat gebruikt als een soort stadsrand. De stadsmuur werd verlegd in 1380 toen de stad begon uit te breiden. Van de oude muurresten werd deze huizen gebouwd in een breed tijdsbestek. Hierdoor is elk pand anders. Enerzijds vind je hier de statige huizen, anderzijds de smalle arbeidswoningen.

Museum Flehite

Als je een goed beeld wilt krijgen over de geschiedenis van Amersfoort, dan stap je best binnen bij Museum Flehite. Dit is een kunsthistorisch museum dat je terug vind in drie monumentale muurhuizen die gebouwd werden omstreeks 1540. De vaste collectie bestaat uit schilderijen, foto’s en prenten en er zijn wisselende kunsttentoonstellingen.

Koppelpoort

De sprookjesachtige stadspoort werd gebouwd in 1400 en vormt de entree van Amersfoort. Met de vele bogen en torentjes aan de brug waan je je zo in een sprookje. Het water van de Eem hoor je naast de poort met luid kabaal naar beneden kletteren. Je kan een rondleiding volgen die ongeveer 30 minuten duurt. Deze tour brengt je in en bovenop de poort en gaandeweg ontdek je alle geheimen van de koppelpoort. Je kan er ervaren wat een raddraaier is. Als je ook nog in één van de tredmolens gelopen hebt, ontvang je het raddraaierscertificaat. Een hele ervaring!

Kunsthal KAdE

Wanneer je verder wandelt naar het eemplein, zie je een opvallend nieuw gebouw. Dit is het moderne Eemhuis met zijn drie kolossale ‘zwevende’ blokken.  Kunsthal KAdE is gevestigd in de meest linkse blok. In het museum vind je alleen maar wisselende tentoonstellingen op het gebied van hedendaagse kunst, architectuur en design. Er is dus geen eigen collectie. Je wandelt zonder een ticket de museumshop binnen waar je een uitgebreid assortiment kunstboeken, designartikelen en gadgets vind. Verderop, in de rechter blok van het Eemhuis, vind je de openbare bibliotheek. Ga hier even binnen want de enorme hal is indrukwekkend om te zien.

Koffiespot: Livingstone Coffee

Charme en gezelligheid, twee zaken die Amersfoort met zich meebrengt. Nadat we eerst de bezienswaardigheden deden in de stad, bracht onze papieren reisgids ons naar deze koffiespot. Livingstone Coffee, een koffiebar met als thema reizen en de nodige portie avontuur. Een charmant zaakje met heel veel gezelligheid! Het is misschien eventjes zoeken tussen alle kleine straatjes maar uiteindelijk vonden wij de zaak op de groenmarkt ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *