Jaipur, de roze stad van India
Jaipur, de roze stad van India

Jaipur, de roze stad van India

Ondertussen zijn we al enkele maanden terug van onze rondreis door India. We denken er nog vaak aan terug omdat deze reis een grote indruk op ons nagelaten heeft. Zoals je al gemerkt zult hebben laten we een nieuwe wind waaien door onze blog en zijn we er terug iets actiever mee bezig ;-). Daarom halen we graag nog eens wat herinneringen op aan India. We overlopen met jullie alvast vier hoogtepunten van de roze stad van India, Jaipur.

Hawa Mahal

953 ramen verdeeld over vijf verdiepingen. Zoveel ramen en verdiepingen heeft Hawa Mahal en dit zorgt ervoor dat het een geweldig imposant paleis is. Google je Jaipur dan kom je zeker en vast uit op dit gebouw. Het is dan ook één van de gekendste gebouwen van de stad. Hawa Mahal word omschreven als een paleis maar eigenlijk is het dat niet. Het gebouw is maar één vertrek diep en eigenlijk dus niet veel meer dan een indrukwekkende gevel. Het paleis, dat dus niet echt een paleis is, werd gebouwd met maar één doel. Zo konden de vrouwen van de koning de jaarlijkse parade zien zonder zelf gezien te worden. De vrouwen wilden immers ook naar de parade kijken maar zij mochten zich niet publiek vertonen op straat. Door dit gebouwen konden zij toch de parade bewonderen.

Tip: Aan de overkant van Hawa Mahal heb je een rooftop café vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op het gebouw. Geniet hier van enkele drankjes en wacht tot de zon ondergaat. Iets later wordt Hawa Mahal prachtig verlicht.

City Palace

Paleizen en Rajasthan. Het is een combinatie die nooit zal verdwijnen. Dus heeft ook Jaipur, de hoofdstad van Rajasthan een heel groot paleis met de originele naam: City Palace. Het paleis bevind zich in het oude gedeelte van Jaipur. Jai Sing II bouwde het paleis tussen 1729 en 1732. Dit op het moment dat Jaipur gekozen werd als hoofdstad van het koninkrijk. De paleizen werden de zetel van de Maharaja (Koning). Het gebouw is nog steeds grotendeels in handen de koninklijke familie. De Maharaja van Jaipur woont vandaag nog steeds in het paleis. Het complex heeft vele tuinen, binnenplaatsen en gebouwen. Binnen in de city palace bevindt zich een grote verzameling van oude wapens en zilverwerk en de kamers en zalen zijn heel mooi versierd. Het is zeker de moeite om de city palace te bezoeken. Het is een indrukwekkend paleis en een geweldige ervaring.

Amber Fort

Ongeveer 5000 personen per dag bezoeken het amber fort in Jaipur. Dat is goed voor 1,4 miljoen bezoekers per jaar. Het is dan ook een van de populairste toeristische plaatsen in India. Het Amber Fort is UNESCO werelderfgoed. Daar verschiet je niet van als je ziet hoe indrukwekkend mooi het gebouw is. Geniet van het prachtige uitzicht dat je hebt vanaf het fort. Later wandel je door de nauwe gangetjes en zie je hoe mooi de binnenkant is. Zorg dat je niet verdwaald in de nauwe gangetjes want het fort beslaat ruim vier vierkante kilometer. Amer, het plaatsje waar het amber fort ligt, is de voormalige hoofdstad van het koninkrijk en ligt op enkele kilometers van Jaipur. De karakteristieke kleur komt van de rode zandsteen waar het fort meegebouwd is. In heel Rajasthan komt deze steen veel voor.

Bazaars van Jaipur

Aan bazaars geen gebrek in Jaipur. Je kunt naar hartelust winkelen want er zijn meerdere grote bazaars. Shop till you drop maar net iets anders. Fan van sieraden en souvenirs? Of eerder van kleurrijke sari’s? Je kan het hier allemaal vinden. De bazaars van Jaipur zijn altijd heel druk en soms heb je wel eens een aandringende verkoper aan je zij. Maar de bazaars zijn uiterst gezellig en de ideale plek voor iedereen die graag shopt en snuistert tussen spulletjes. Johari bazar is de iets authentiekere bazaar. Deze ligt vlakbij de city palace. Fantastisch leuk om rond te lopen en de echte sfeer van de bazars te beleven. Het is de ideale plek voor sieraden te kopen maar ook voor kruiden kan je hier terecht. De Indiërs komen hier zelf ook naar de kruidenwinkels. Bloemen voor tempels of een bloemen-offerkrans nodig ? Ga dan zeker eens naar de kleine bloemenmarkt.

Jaipur is een geweldig mooie, gezellige stad en kan zeker niet ontbreken op jouw reis door India. Je ziet het, Jaipur heeft heel veel te bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *