6 redenen waarom Bergen de ideale citytrip is.
6 redenen waarom Bergen de ideale citytrip is.

6 redenen waarom Bergen de ideale citytrip is.

Aan Bergen hou ik goede herinneringen over. Het was zomer en ik was samen met mijn vader op cruise door de Noorse Fjorden. Hans was niet mee maar ik genoot enorm van de vader zoon momentjes. Ergens middenin onze vakantie hielden we met het gigantische cruiseschip halt in Bergen. Voor velen is Bergen nog onbekend terrein. Het is een stad die wel vaak door cruise reizigers wordt bezocht. Toch is Bergen niet meteen de citytrip bestemming waar je aan denkt. Zonde want deze Noorse stad heeft veel te bieden. Het zou de ideale bestemming kunnen zijn voor je volgende citytrip. Hieronder vind je alvast 6 redenen waarom Bergen de ideale citytrip is :-).

[1] De kleurrijke huisjes met hun houten gevels

We beginnen direct met hetgeen waar Bergen voor gekend is en wat door toeristen het meest gefotografeerd wordt als ze naar hier komen. Ik heb het over de kleurrijke huisjes die je terugvindt aan de kade in Bryggen. Ze zijn dan ook zo geweldig mooi! De huisjes zijn een soort symbool voor de stad geworden. Bryggen is het historische centrum van de stad. Hier wandel je tussen de middeleeuwse Hanze-gebouwen. Je merkt direct dat het toerisme hier aanwezig is want je ziet overal toeristen die in de smalle straatjes de ideale foto proberen te maken. Laat dit je niet weghouden van Bryggen want het is heel hard de moeite om hier rond te lopen. In 1955 was er een grote brand in Bryggen. De oudste gebouwen zijn toen gesneuveld en vernield geraakt. Bovenop de resten van die gebouwen is er nu het Bryggens Museum. Er worden heel wat voorwerpen tentoongesteld en er zijn regelmatig tijdelijke tentoonstelling. Het Bryggens museum is trouwens een deel van het Bergenmuseum.

[2] De Vismarkt

Fisketorget is een van de grootste openluchtmarkten in Noorwegen. Er is ook een overdekte vismarkt sinds 2012. Op de vismarkt kan je verse vis, groeten, fruit, bloemen en lokale producten kopen. Fisketorget is enorm populair. Het is een belangrijke handelsplaats voor lokale boeren en vissers. Je kan er zeer bijzondere gerechten vinden. Heb je bijvoorbeeld al ooit rendier hotdog gegeten? Nee? Dan kan je hier je kans wagen.

[3] Mount Fløyen / Mount Ulrike

Bergen heeft zeven bergen die zichtbaar zijn vanuit het centrum en daar heeft de stad ook zijn naam aan te danken. 1 van die bergen is Mount Fløyen. Je kan met de kabelbaan fløibanen naar de top gaan. Eens boven heb je een prachtig uitzicht over de stad. Ook de bergen en fjorden erachter staan waanzinnig mooi te blinken. Fløyen is de meest bezochte en populairste berg van de zeven. Een andere berg is de Mount Ulrike. Dit is het hoogste punt van Bergen. Ook hier kan je de kabelbaan nemen en is het vaak minder druk dan bij Fløyen. Er rijdt een bus vanuit het centrum naar de ulriksbanen. Vooraf kan je ticketjes kopen in het toeristisch infopunt. Hike je liever naar de top? Ook dat is een optie! Het uitzicht is ook hier geweldig!

[4] Byparken & Bergenhus

Wil je even optimaal tot rust komen na Mount Ulriken bezocht te hebben? Dan kan je in het park byparken even relaxen met uitzicht op Mount Ulriken. Daarna kan je bijvoorbeeld naar Bergenhus.

De Bergenhus-burcht is een van de bekendste bezienswaardigheden. De burcht is een van de oudste en best bewaarde kastelen in Noorwegen. Het is een must-see bezienswaardigheid in Bergen. Je kan de burcht zowel binnen als buiten bewonderen. Binnenin is er een museum waar je meer te weten komt over de gebeurtenissen in de stad tijde de Tweede Wereldoorlog.

[5] Bergen Domkirke

Rond 1150 werd Bergen Domkirke gebouwd. Sindsdien heeft de kathedraal een lange en turbulente geschiedenis gehad. Door een brand 1248 raakte het gebouw zwaar beschadigd. Daarna vond nog vijf keer opnieuw een brand plaats. Telkens werd de Domkirke heropgebouwd. De laatste brand is wel al even geleden. Deze dateert uit 1640. In 1880 vonden de laatste grondige renovaties plaats.

[6] Kunstgalerijen & Troldhaugen

Bergen is de laatste jaren een echte kunststad geworden. Van klassieke kunst tot hedendaagse kunst, je vindt het hier allemaal. Niet alleen Noorse artiesten komen aanbod ook de internationale artiesten vind je hier zeker terug. Bergen heeft langs het meer van Lille Lungegårdsvabbet een kunststraat waar de galerijen zich bevinden. De galerijen hebben interessante collecties en zijn zeker een bezoekje waard.

Muziek is natuurlijk ook kunst. Edvard Grieg is zeer bekende Noorse componist en kreeg de bijnaam Chopin van het noorden. Troldhaugen is het oude huis van de componist en zijn vrouw. Vandaag is Troldhaugen een museum geworden dat volledig gewijd is aan het leven en het werk van Edvard Grieg. Je kan er de concertruimtes terugvinden en er zijn veel van zijn persoonlijke bezittingen tentoongesteld. De naam Troldhaugen is bedacht door de echtgenote van Grieg. Het verwijst naar de buurt waar de woning ligt. Ook verwijst het naar de trollen en de heuvel waarop het huis is gebouwd. De trollen spelen een rol in het werk van Grieg. Als je naast het huis wat verder loopt langs het strand kom je een tuinhuisje tegen. In de hut is maar één vertrek bewaard waar Grieg componeerde. Dit was Griegs werkkamer.

Eén reactie

  1. Pingback: Salzburg: Een Symfonie van Erfgoed | Always Somewhere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *